Ga direct naar de inhoud.

Middeleeuws (30-10-24)

Middeleeuws?

In De Telegraaf kon je lezen dat biljarten aan een revival bezig is. Steeds meer mensen melden zich aan bij een club en de reden zou zijn: Aandacht op tv.
Hetzelfde met vissers. Voor hen is zelfs een speciaal tv zender. Het was voor niet weinigen reden ook maar eens een hengel aan te schaffen.
Biljarten, nog zo iets. Aandacht in de media verhoogt de interesse.   
Schreef eerder hoe dodelijk het is voor duivensport dat steeds meer streek- en dagbladen er geen of amper nog aandacht aan besteden.
Het verklaart waarom, in Nederland meer dan in België, steeds meer mensen zeggen geen idee te hebben dat duivensport (nog) bestaat.

BEELD
Mensen die wel op de hoogte zijn hebben vaak een vertekend beeld. Men kent dat: ‘Een sport voor oude mannen in stofjas met klak op het hoofd en sjekkie in de mond.’  Weliswaar krijg je steeds meer jonge progressieve en professionele beoefenaars, maar toch. Te lang is duivensport stil blijven staan. Te lang gebeurde er te weinig. Sommige dingen kan je anno 2024 niet meer serieus nemen.

RESULTATEN
-Neem Barcelona dit jaar. Nederlander T Koele zorgde voor spektakel door in de nacht drie duiven te klokken die Internationaal 1e, 2e en 3e prijs wonnen won, maar Nationaal (Nederland) niet bij de eerste vijf. 
Het heeft met verschillende berekeningen van gemaakte snelheden te maken, maar kan je nog van een volwaardige sport spreken als verschillende organisaties  verschillende normen hanteren?
-Luc van Mechelen noemde ik eerder. Een liefhebber uit het Midden Oosten voelde zich gevleid dat hij duiven had verwant aan Luc zijn Nationale Asduif. Op Internet ging hij opzoeken hoeveel punten die Nationale asduif in de club voorsprong had, want dat moest heel wat zijn. Tot zijn grote verbazing was die daar geen asduif.
-Sabrina Brugmans, nog zo iets. ‘Haar’ 1e Nationale Asduif KBDB moest provinciaal een andere voor laten gaan.   
-Zelf had ik ooit een duif die 5 eerste won in ‘het spel dat volgde op’. Zo heette dat toen in Nederland. Die kon in het slechtste geval ex aequo eindigen. Dacht ik, want vroeger winnen dan een 1e prijs kan immers niet. Ze werd 2e Nationale Asduif. Geklopt door een duif uit de streek die in Afdelingsverband, want daar kwamen we elkaar tegen, steeds lager geklasseerd was. De man had ook de prijzen opgegeven in ‘het spel dat volgde op’.  Voor hem was dat een ander samenspel. Reglementair alles in orde maar voor een ‘Asduif titel’ geklopt worden door een duif die je elke week voor bent? Even moeilijk uit te leggen als te verteren.    

VRIJHEID  
Belgen houden van vrijheid en de duivenliefhebbers al helemaal. Die willen niet graag beknot worden. Dat verklaart de volstrekt belachelijke groepslossingen uit met name Momignies. Elke tien minuten, en dat anderhalf uur lang, een groepje van vaak geen 1.000 duiven lossen is vragen om een soort duiven die op langere termijn inferieur is.
Wil je een hok minderwaardige duiven opbouwen dan moet je vooral in kleine groepjes lossen met allemaal dezelfde eindbestemming. ‘Straat voor straat’ zoals je soms hoort is overdreven, ‘dorp voor dorp’’ komt in de buurt.
Is dat streven naar duiven die in staat zijn de kuddegeest te doorbreken? Geef mij maar duiven die zich los weten te maken uit een groep van 30.000 of 35.000 in een groot spreidingsgebied.
Worden duiven uit ‘de bakermat’ al niet genoeg zoek gevlogen in One Loft Races wereldwijd. Wat mij betreft mag de bond optreden: Geen lossingen van pakweg minder dan 1.000 duiven voor OFFICIELE vluchten. Maar ik vrees voor weinig steun. 

MIDDELEEWS
Barcelona 2024 was belachelijk, maar dat zijn vooral in België, ook de berekeningen van kampioenschappen die verschillen van ‘maatschappij’ tot ‘maatschappij’.
Als je iemand wil uitleggen hoe hij moet ‘pakken’ om kampioen te worden, moet hij eerst maar eens uitleggen waar hij woont en in welke club hij gaat spelen.
Ook het laatste ja. Want twee clubs uit dezelfde plaats met totaal verschillende puntentellingen is iets waar niemand van schrikt.

WINDSPELERS      
Belgie is ook het land van de windspelers. Ergens las ik dat er liefhebbers zijn die in 15 verschillende plaatsen en in drie provincies kunnen spelen.
Denk dat het schromelijk overdreven is, maar toch.
De mogelijkheid om in vijf plaatsen en in twee provincies te kunnen spelen is al unfair genoeg tegenover mensen die dat niet kunnen. De meeste dus.  
Pierre Beyl heeft dit jaar een jonge duif die ongelooflijk presteerde. Werd terecht  Nationale Asduif. Toch heeft Vlaming Johan de Langhe een jonge duif met een nog lager coëfficiënt. Ik weet dat omdat ik de trotse kweker ben van beide ouders.
Die duif met het nog lagere coefficient is echter kansloos omdat haar prijzen in verschillende samenspelen zijn behaald. Jammer voor Johan en voor mij, maar helemaal terecht. Hier dus wel goed ingegrepen door de KBDB.

VOORAL ONEERLIJK    
Ook het zien van zo veel verschillende vliegprogramma’s doet wenkbrauwen de hoogte in gaan. Zo hebben de Antwerpenaren op zondag twee vitesse vluchten. Dus twee mogelijkheden om te scoren voor provinciale en nationale titels.
Elders heeft men maar EEN vitessevlucht per weekend en weer elders kan men zowel op zaterdag als zondag vitesse spelen.
Over de poelsystemen die van club tot club kunnen verschillen wil ik het niet hebben, maar wat zou het volwassener over komen als men overal dezelfde methode had. 

MISLEIDEND
Al meerdere keren verspilde ik tijd met het lezen van een reportage over iemand die gewoon slecht gepresteerd had. Zo ook onlangs.
De man in kwestie had 4 prijzen gewonnen van ruim 30 ingezette prijzen, waaronder wel een 1e prijs in groot verband. Maar ik hoef echt niet te weten hoe een man voert of traint die al jaren bewijst er niets van te kunnen.
Zo’n winnaar is publiciteit zeker gegund, maar die dient niet te gaan over begeleiding.
Trouwens, over publiciteit gesproken. Zopas was ik onder de indruk toen ik de prijspercentages las van duiven van een ‘kampioen’. Duiven met 12 prijzen op 12, 14 op 14, 10 op 10 hij had er volop.
Tot ik een 140e prijs zag van 322 duiven en mijn kwartje viel. Daar werd 1 op 2 gespeeld. Vergeten te vermelden of willen misleiden, vraag je je af.

TOT SLOT
De wind maakt op veel vluchten op voorhand veel duiven kansloos in een sport die al  oneerlijk genoeg is. In elke sport is het de plicht van de beleidsmakers te zorgen voor zo veel mogelijk gelijke kansen. Ook in duivensport zodat die wat meer op een sport gaat lijken. En minder middeleeuws over komt.