Goed besteed (07-12-24)
Goed besteed
Ik verdiende mijn brood in het middelbaar onderwijs. Veelal met plezier en slechts een keer heb ik me echt laten gaan. Toen tieners met muntstukken aan het gooien waren.
Zelf buk ik me voor een stuk van 50 cent en de wetenschap dat de ouders van die snotneuzen dat ook deden vergrootte mijn woede.
Aan geld weg gooien alleen al heb ik een hekel maar dat ook letterlijk doen ging me te ver. In duivensport wordt ook heel wat geld verspild aan nutteloze zaken.
Hieronder wat voorbeelden van wat ik niet nutteloos vind. Maar natuurlijk mag U daar anders over denken.
VERWARMINGSPLATEN
Die dienen niet, zoals een beginner zou verwachten, om in de winter te verwarmen, maar om bij vochtig weer een droger hokklimaat te krijgen.
Ze zijn vooral zinvol bij pas gespeende jongen.
Wat stro er op en je moet echt gezien hebben om te weten hoe ze er wel bij varen.
Want men weet hoe dat gaat met pas gespeende piepers. Die kruipen tegen elkaar en verspreiden enorm veel vocht. Als het dan ook nog eens vochtig weer is wordt het een vieze stinkende boel. Of je moet ze, om te voorkomen dat ze in elkaar stuiken elke avond apart op een schabje zetten. Sommigen doen dat ook, maar met verwarmingsplaten kan je je die moeite besparen.
VENTILATOREN
Mijn jonge duivenhokken in B N waren altijd overbevolkt. In theorie.
Je moet er immers veel kweken en meer hokken was het laatste wat ik wilde.
‘In theorie’ omdat de jongen dermate goed presteerden dat ik er problemen mee kreeg. Heb tien jaar niet met jongen kunnen/mogen spelen.
De term ‘overbevolking’ is dus zeer rekbaar en daar komt bij dat ik iets verzweeg.
Er werd met ventilatoren gewerkt. Die kostten ongeveer 15 euro en vooral bij drukkend weer gingen die aan. Probleem was wel hun vrij korte levensduur. De oorzaak ontdekte ik toen ik er eens een opende. Die zat zo vol stof dat het was aangekoekt. Maar het werkte dus wel. Want minder stof en meer zuurstof? Wat wil je nog meer. Wel ’s avonds uit zetten of het wordt ’s nachts erg koud. Te koud.
KNIJPRINGEN
Knijpringen is ook iets waar een melker amper zonder kan. Ze zijn goedkoop en handig. Vooral ook vanwege de verschillende kleuren, zodat je je duiven kan 'merken'.
- Om die van verschillende hokken te onderscheiden.
- Die van verschillende rondes.
- Doffers van duivinnen.
- Wel of niet geënt.
- Duiven die je in de gaten moet houden. Die bijvoorbeeld ziek zijn geweest, verloren gegaan en op gehaald, ontredderd van een vlucht gekomen enzovoorts.
Gaston v d Wouwer ‘merkte’ er de kwekers mee. Elk koppel een andere kleur.
STEMPEL
Verliezen van jongen is de laatste jaren een hot thema.
Hoewel ‘de laatste jaren?’ In 1997 al schreef wijlen Jos de Zeeuw al een serie artikelen in het NP Orgaan over deze materie.
Een stempel met telefoonnummer kan van nut zijn. Het is een eenmalige uitgave waarmee je jaren vooruit kan. Een mens pakt anno 2024 ook makkelijker naar de telefoon dan naar andere middelen om een duif aan te melden. Vooral niet-liefhebbers.
HET ALLERBESTE
Het beste wat duivensport ooit is overkomen lijkt mij elektronisch klokken.
Velen waren aanvankelijk tegen. Vreesden een nog grotere kloof tussen ‘de groten’ en ‘de kleintjes’ waardoor er nog meer af zouden haken. Sommigen schreeuwden om het hardst dat ze er mee zouden stoppen als het er ‘ooit’ kwam.
Het kwam er ‘ooit’, maar wie is er om gestopt?
Misschien is het tegendeel waar. Zijn mensen NIET gestopt omdat het de sport makkelijker en toffer maakte.
Klak was er zo een. Die zou met handmatig klokken jaren eerder hebben moeten stoppen vanwege een kwakkelende gezondheid.
In België leek de aanvankelijke weerstand groter dan in Nederland. De investering leek voor de noorderburen kennelijk minder een probleem. Of zijn die niet zo krenterig als verondersteld?
Ik schreef rond de eeuwwisseling in dit blad: ‘Ooit klokken ook de meeste Belgen elektronisch. Omdat sommigen de vooruitgang misschien wel tegen willen houden maar dat niet kunnen.’ ‘De meeste Belgen?’ Zeg anno 2024 maar iedereen.
Het is zelfs bij de meest conservatieve en traditionele Belg geen punt van discussie meer. En nooit hoorde je iemand die spijt kreeg van zijn investering.
DUIVENKRANT
Bij zowat alle topspelers valt wekelijks ‘de duivenkrant’ in de bus.
Ooit (vlak na de 2e wereldoorlog) zouden er in Belgie meer dan 40 duivenkranten zijn geweest. Verreweg de meeste uiteraard regionaal. Alleen de krant die U nu leest is als weekblad nog over. Als maandblad heb je ‘Duifke Lacht’ nog. Ook een kwaliteitskrant met daarin stukjes die iets toevoegen. Dat het uitgegeven wordt door een commerciële firma doet daar niets aan af.
PET
Op advies van een medisch specialist ben ik destijds een pet gaan dragen.
Duiven verspreiden enorm veel stof (zie ‘ventilatoren’), jij meent misschien daar ongevoelig voor te zijn, maar is dat ook zo? En hoe zit het met je huisgenoten?
Stof op een duivenhok kruipt overal op en in. Vooral in de haren zei de long arts. Elke keer als je van het hok komt de haren wassen zie ik weinigen doen dus kunnen je haren de gezondheid van huisgenoten in gevaar brengenen als het tegen zit. Daarom aan vrouwen die dit lezen:
'Schop die kat uit de zetel, vergeet even die stofzuiger en ga een pet kopen voor je man. En knoop hem in zijn oren het niet te wagen zonder dat ding op het duivenhok in te gaan of uit te komen.
VITAMINES
Van empirie, noem het uit proberen, wordt een mens niet dommer.
Zo gaf ik eens een deel van de duiven vitamines, de andere niet, maar nooit constateerde ik enig verschil.
Dus die zijn aan mijn duiven niet (meer) besteed. Ook omdat wetenschappers nog nooit een tekort aan vitamines constateerden bij goed verzorgde duiven.
Vitamines in het drinkwater lijkt, vooral bij warm weer, helemaal zinloos.
Omdat je in vakliteratuur kan lezen hoe snel die hun werkzaamheid in water verliezen. Mensen die een tablet oplossen in water, drinken dat meteen op.
Ook geen vitamines aan duiven als zware inspanningen vereist worden?
Ik heb van fond geen verstand. Van degenen die er wel verstand van hebben, fondspelers dus, ken ik er geen die er in geloven.
Velen van hen zijn niet zo voor supplementen. Duiven kunnen niet zeggen of het ze smaakt. Die zullen, bij een slechte smaak, gewoon minder eten of drinken.
Het laatste wat je wil voor een duif ‘die er voor moet werken’.
Speelt U goed en gelooft u wel in vitamines? Gewoon door gaan als je je daar beter bij voelt.
Contract voor de Duitse editie van het Janssenboek getekend.
Rechts de toen vermaarde multi miljonair en fondkampioen Raymund Hermes