Ga direct naar de inhoud.

Die buitenlanders toch (28-10-24)

Die buitenlanders toch

Dat buitenlanders vragen hebben en die stellen aan liefhebbers van hier is normaal. Daar is de sport (veel) ‘jonger’, vooral in het Midden Oosten, hier is de bakermat met België voorop. Of ‘wij’ alles daarom ook beter weten? ‘Alles’ zeker niet. Ik zag in het buitenland al vaak duiven in een betere conditie dan bij veel liefhebbers hier.

ZINNIG
‘Wie is bij jullie de beste?’ lijkt zo’n onnozele vaak terug kerende vraag van nogal wat buitenlanders. Waarom ‘onnozel?’ Omdat je moet weten wat bedoeld wordt. Met jongen? Op vitesse? HaFo? Fond misschien? En dan kleine fond of grote fond?
De beste van de laatste jaren? Of afgelopen jaar?
Velen hebben immers geen weet van de specialisatie hier.
Als je zegt dat sommigen nooit verder spelen dan 50 km (wonend in de regio Brussel en spelend uit Quievrain) en anderen zich toe leggen op 1000 kilometer vluchten kijken ze je aan of ze sneeuw zien branden.
Komt bij dat het ene jaar het andere niet is.
Probleem is dat velen daar worden gehersenspoeld en geïndoctrineerd door media die geld willen verdienen met de verkoop van duiven. Niets mis mee, maar betreffende media schrijven niet over ‘wie het beste spelen’, maar over liefhebbers aan wie ze kunnen verdienen.

HEIKEL
Heikel punt is nu dat veel buitenlanders die verkoopsites kennen maar menen dat die ook het duivennieuws brengen. En omdat het voor velen daar de enige informatie bron is begrijpt u hun onwetendheid. Of voor velen ‘onnozelheid.’
Daarom is het verstandig hier, bij ‘meerdere bronnen’  informatie op te doen.
Ook omdat veel buitenlanders, zelfs opkopers van duiven niet weten hoe uitslagen naar waarde in te schatten. Ze beseffen niet dat sommigen met amper een handvol duiven spelen en anderen met 300, 400 of zelfs meer.
Die ‘anderen’ beseffen dat en rouwen niet om die onwetendheid!

NOG
Soms krijg je ook zinnige vragen. Zoals de man die wilde weten wat het verschil was tussen een Asduif en wat wij ‘Superduif’ noemen.
Ik probeerde het uit te leggen en de volgende vraag was wat een duif moet presteren om Asduif te worden. Nu leek ik de onnozele omdat dat zo kan verschillen van het ene samenspel en het andere.
Het doet denken aan een vraag die ik ooit kreeg van Omar. Die had duiven gekocht van kampioen Luc van Mechelen en het spreekt voor zich dat hij hem een beetje bleef volgen. Toen Luc eens een Nationale Asduif had stelde de man uit de Emiraten tot zijn verbazing vast dat die NATIONALE asduif niet vermeld was bij de Asduiven in de club. Sabrina Brugmans, of beter haar man, die zo goed speelt met Nederlandse en Duitse duiven had een Nationale Asduif die provinciaal tweede beste was. Bart Geerinckx maakte Nationaal (z) ooit een betere uitslag dan in ZAV. En toen was Barcelona 2024 nog niet gespeeld. De Internationale winnaar werd geen Nationale winnaar. Zulke dingen krijg je toch niet uit gelegd?

REDEN
Die zaken hebben alles te maken met verschillende puntentellingen in de verschillende samenspelen en dubbelingen.
En dat heeft weer alles te maken met amateurisme. Heb al vaak gepleit voor overal en voor iedereen dezelfde berekeningen van Kampioenschappen en uitslagen. Wat mij betreft ook over de landsgrenzen.
Er wordt in Nederland nog amper gepoeld, in België nog een beetje. Hoe dat poelen er uitziet verschilt weer van club tot club.  
Sterker nog; dezelfde poules hebben vaak verschillende benamingen.
Van het noordelijkste puntje van Nederland tot in het zuidelijkste puntje van België overal op dezelfde manier poelen en kampioenschappen berekenen zou al een goede stap zijn naar iets dat op een echte sport zou lijken.
Dus wat mij betreft uniformiteit zowel horizontaal als verticaal. Overal hetzelfde maar ook in de verschillende niveaus. Van clubniveau tot nationaal.
Nu kan je in België nationaal kampioen worden met 6 punten en kunnen 10.000 punten niet genoeg zijn om clubkampioen te worden.
Duivensport idioterie in al haar glorie, als je het mij vraagt.  

KOPERS 
Nogal wat buitenlandse kopers hebben geen benul van duiven, wel heel veel geld. Sommigen vinden het prachtig.  
Zo zegt voormalig Belgische duivenhandelaar D in een film ‘dat hij niet èèn tophok kent dat geen Janssensoort heeft’. En waar kon je die Janssenduiven nog vinden? Surprise, surprise; Bij hem. Mensen hebben geluk. Hij heeft die nog.   
Mogelijk klopt het dat hij niet èèn Kampioen kent die niet met Janssensoort speelt, maar dan kent hij toch heel weinig kampioenen. In Nederland verspreidt iemand  talloze promotie films met hem als speaker. Als je eens goed wilt lachen moet je die echt eens zien.
Hij beweert herhaaldelijk dat goede Aardenduiven witte tenen hebben. En de ironie van het toeval is soms verpletterend, want waar kan je zulke vinden?
Opnieuw: Bij hem natuurlijk.
Hij zegt ooit een groot kampioen te zijn geweest met ras Hofkens.
Toevallig kwam ik daar vaak. Geloof er niets van dat de man daar duiven haalde, laat staan duiven die Hofkens zijn ‘ras’ durfde noemen.
Gust haalde ze overal want hij geloofde in kruisingen. Nooit kwam het bij hem op een ras te vormen.    

NAAM
Een vraag van een buitenlander was aanleiding tot dit artikel.
Hij noemde wat spelers van hier met de vraag ‘wat voor naam hun duiven hadden’.
Ik begreep hem niet en vroeg om opheldering.
‘Janssen of Aarden’ reageerde hij. ‘Zoals Jan Theelen. Die had zijn fondkleppers ook bij Aarden gehaald.’ Heb niet meer gereageerd.    

AMERIKA
Twee keer was ik over de oceaan en twee keer waagde ik er me op mijn klompen in de porseleinkast van de Amerikaanse rassenwaan.
Ze pakten daar uit met Berlengees, zuivere Bricoux, Wegge en Huiskens van Riel ‘raszuiver van voor de oorlog’.
Vrees dat ik daar geen vrienden heb gemaakt. Liet ze weten dat Wegge in 1903 totaal verkocht en toen al geen soort had en die zuivere Huiskens van Riel van voor de oorlog ook snel moesten vergeten. Die begonnen pas echt goed te spelen nadat ze in 1947 duiven hadden in gebracht van Jos v d Bosch Berlaar.
‘Raszuiver van voor de oorlog?’ Misschien bedoelden ze een andere oorlog.
De zaal schaterde. De bewuste liefhebber deed alsof hij naar de wc ging. Heb hem niet meer gezien. Trouwens Berlaar? Haalden de Janssens en Karel Meulemans daar ook niet hun basisduiven?  

MIDDEN OOSTEN
In Saudie Arabie, Iran, Irak is duivensport nog maar enkele tientallen jaren oud. Toch speelt men er al vluchten van 1.100 km., dus fondsoort van hier spreekt ze aan.
Vooral Aardens, en wel die met witte teen nagels.