Ga direct naar de inhoud.

Nederlandse artikelen 2017

Andere tijden (28 dec)

We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is.

Lees meer: Andere tijden (28 dec)

De Huyskens van Riel Story (deel 1) 15 dec

'Union Antwerpen' laat zich graag de 'Hogeschool van de Internationale duivensport' noemen. De liefhebbers die in Union spelen zijn daar uiteraard niet rouwig om. Wie immers hoort niet graag dat juist waar hij speelt men het op moet nemen tegen de beste duiven die er zijn?

Lees meer: De Huyskens van Riel Story (deel 1) 15 dec

De Huyskens van Riel Story (deel 2) 19 Dec

FRANS HUYSKENS

Huyskens was iemand die met hard werken aan de dokken in Antwerpen de kost verdiende. Hij was zachtaardig van aard en geen prater. Wat dat betreft vertoonde hij veel gelijkenis met van Riel die ook de rust zelve was. In 1929 was Huyskens met duiven begonnen.

Lees meer: De Huyskens van Riel Story (deel 2) 19 Dec

De Huyskens van Riel Story (deel 3) 21 dec

LOUIS MICHIELSEN

Wat Huyskens van Riel betreft was de inbreng van nog een duif heel belangrijk: 'De Witzwinger van 1936' die bij Louis Michielsen uit Antwerpen werd aangeschaft. Die werd gepaard met 'het Boerinneke' en uit dit koppel kwam 'de Steek' die op zijn beurt vader werd van 'de Zot.'

Lees meer: De Huyskens van Riel Story (deel 3) 21 dec

De Huyskens van Riel story (deel 4)

MARISSEN

Was voorheen niemand in staat Huyskens van Riel ook maar partij te bieden, 1949 was een jaar apart. In Oelegem speelden de grofgebouwde grootsprakergie Jan Marissen en zijn door reumatiek gevelde broer met duiven.

Lees meer: De Huyskens van Riel story (deel 4)

De Huyskens van Riel Story (5e en laatste deel) 27 dec

HET SPEL

Aan het jonge duivenspel werd 'op den Donk' hoegenaamd geen aandacht besteed. En als met jongen gespeeld werd hechtte men niet het minste belang aan het resultaat. Het spel met duivinnen kon hen evenmin bekoren.

Lees meer: De Huyskens van Riel Story (5e en laatste deel) 27 dec

Belangrijker dan kwaliteit (11 dec)

Duiven die alleen maar supers geven bestaan alleen in onze verbeelding. Duiven die elk jaar èèn echt goede geven zijn al zeldzaam. Onze 250 is zeker geen slechte. Die gaf met name de 006, een duif met meerdere eerste. Die bleef op een Argenton mannen als Thijs, Hermans, Daniels en Roodhooft voor en dan moet je van goeden huize komen.

Lees meer: Belangrijker dan kwaliteit (11 dec)

Veel geluk (deel 2, 2 dec)

Nu vooral Chinezen zo veel geld geven voor vooral bewezen vliegers hoor je soms kreten als de volgende: ‘Ik heb mijn goede verkocht want ik heb er toch nog broers van.’ Daarmee troosten sommigen zich ook als ze een goede verliezen of als een doffer van een ‘kweekkoppel’ niet meer bevrucht. ‘Dan zet ik de broer maar tegen zijn duivin?’ Zo simpel is het dus niet. En zo werkt het al helemaal niet.  

Lees meer: Veel geluk (deel 2, 2 dec)

Veel geluk (24 nov en deel 1 van 2)

Al heel gauw zijn ‘we’ weer aan het kweken. En ‘kweken’ heeft voor ons duivenliefhebbers een andere betekenis dan voor kwekers van varkens, kippen, konijnen of pakweg bloemen.

Lees meer: Veel geluk (24 nov en deel 1 van 2)

Over concurrentie (13 nov)

Toen ik me realiseerde hoe lang ‘het’ geleden was voelde ik een schok. Ik schudde me als een hond die net uit het water stapte. Wat dan zo lang geleden was? Die reis naar de Olympiade in Japan. Ik was even oud als mijn zoon nu. Wat gaat het verdorie snel.

Lees meer: Over concurrentie (13 nov)

Belevenissen met buitenlanders (nov 6th)

De man uit Kuwait was weer over. Gebeurt vaker als die andere man uit het Midden Oosten, Omar, hier eerder was om duiven te kopen. Waar Omar koopt gaan later andere Arabieren kopen

Lees meer: Belevenissen met buitenlanders (nov 6th)

Weer in deze tijd (29 okt)

Is menig vrouwengezicht heel wat langer geworden. Vanwege overal pluimen, pluimen en nog eens pluimen van de duiven van manlief. Het is immers ruitijd en goed ruien moet

Lees meer: Weer in deze tijd (29 okt)

De 'gewone' man (22 okt)

Een echte reiziger ben ik niet, maar die keren dat ik in het buitenland was praatte ik graag met de lokale bevolking. En als men dan hoorde waar ik vandaan kwam kreeg ik vaak te horen ‘Nederland, ha tulpen’. Ik heb nog nooit een tulpenveld van dichtbij gezien, maar dat terzijde.

Nog vaker zei men: Ha, Goelit, Kroif, van Basten. Of Ajax.

 

Lees meer: De 'gewone' man (22 okt)

Opmerkelijke uitspraken oct 15

Ervaren liefhebbers staan er niet bij stil hoe moeilijk duivensport voor beginners (die zijn er gelukkig nog) kan zijn. Zo vroeg iemand me wat ik bedoelde toen ik schreef: ‘Als iemand pakweg 8 jongen van me heeft en die zitten er na 3 jaar nog alle 8 dan is dat geen kampioen en hij zal er ook nooit een worden.’

Lees meer: Opmerkelijke uitspraken oct 15

Nog maar eens (5 okt)

Ik schreef het eerder: ‘Duifke Lacht’ is een sympathieke duivenkrant met leerzame stukjes, sommige geschreven door mensen die zelf goed met duiven spelen. Soms ook positief kritisch

Lees meer: Nog maar eens (5 okt)