Ga direct naar de inhoud.

In gesprek met Jos van Olmen

In deze rubriek komen alleen de heel groten in onze sport aan het woord. Valt daar Jos van Olmen dan onder?

Absoluut. De man speelt meestal weinig duifjes op het zwaarste onderdeel van de sport, de grote fond. En als je maar weinig duiven speelt hoef je misschien geen "grote" te lijken, je kan er wel een zijn.

Omdat het lot van de man met weinig duiven nu eenmaal is dat die minder opvalt. En dan is er nog iets. In een tijd dat een jongere generatie de lakens steeds meer naar zich toe trekt weert deze man zich als een duivel in een wij waters vat, zoals men hier zegt. Jos is' 78. Maar nog erg alive en o zo kicking.

 

HOOGTEPUNTEN

Om de gedachte te bepalen weer een beknopte bloemlezing van wat hij de laatste jaren verwezenlijkte:

2011;

- 1e Provinciaal Narbonne

- 2e Provinciaal Limoges

- 2e Provinciaal Perpignan.

2012:

-1e Nationaal Montauban

- 1e Provinciaal Pau

- 1e Provinciaal Perpignan

- 1e Provinciaal Narbonne

 - 4e Provinciaal Barcelona

- Winnaar Gouden Duif internationaal Grote Fond

- Algemeen Kampioen Antwerp Flying club (AFC) grote fond.

- 1e Internationale Asduif zware fond jaarlingen

- 4e Internationale Asduif zware fond jaarlingen

- Montauban Provinciaal 593 duiven: 1, 3, 8, 21, 28, dus 5 duiven per twintigtal en dat met slechts 6 duiven mee! Onvoorstelbaar toch.  

2013:

-1e Provinciaal Limoges

- Opnieuw 1e Algemeen Kampioen AFC grote fond

- Ook 1e Asduif grote fond.provinciaal

-1e asduif oude Cureghem-Centre (11-531)

2014:

- 1e Nationaal zone Libourne

- 1e Koning Grote Fond Sint Job (3 jaar achtereen Algemeen kampioen).

- 1e Algemeen kampioen Dagfond Sint Job.

- 1e Algemeen Kampioen Dagfond Union Antwerpen.

- 1e Asduif Grote Fond Union Antwerpen (12-484).

- Opnieuw 1e Kampioen AFC. Ook Keizer, plus 1e Kampioen jaarlingen, plus 1e Kampioen oude.

  Jos van Olmen

KRACHTPATSER

Ik ga EEN duif aan U voorstellen maar wel een van ongekende klasse; zijn "Super Blauwe" 07-403. G'nant eigenlijk dat zo"n duif niet meer bekend is. Dat zou wel anders zijn als hij op een ander hok zou zitten. Zeker als dat een commercieel hok zou zijn. En de term "super" heeft die zeker niet gestolen met volgend indrukwekkend palmares.

- 2012 Pau: Provinciaal 202 - 1. Nationaal 1.989 - 5

- 2009 Cahors: Provinciaal 712 - 1

- 2010 Cahors Provinciaal 747 - 1

- 2010 Perpignan Provinciaal 650 - 2,  Nationaal 5.591 - 24

Verder: Issoudun 310-2, Chateauroux 247 - 5.

Duiven die op twee jaar tijd 3 eerste provinciaal winnen en ook een tweede?Geef toe, ze zijn zeldzaam als witte raven. Het betreft een nazaat van het stamkoppel "v d Plas x Slots" waarover dadelijk meer.

Verder belooft hij alle goeds als kweker, getuige de prestaties van de 11-572, een nazaat van deze ECHTE super.

 

NAZAAT

Deze 572 won als jaarling Agen-Bordeaux 2e Provinciaal van 815 duiven (19e Nationaal van 5.480 en 24e Internationaal van 10,662 duiven. Verder Narbonne 1e provinciaal van 746 duiven, 3e Nationaal van 6.933 en ook 3e Internationaal van 11.000 duiven. Was daarmee Internationale Asduif. In 2013 dan won hij van Limoges de 1e provinciaal van 1.160 duiven en ook nog per 15-tal van Sint Vincent. Een waardig opvolger van zijn Super zou je zeggen, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. In 2014 ging hij jammerlijk verloren van Pau.

Tijd om nader kennis te maken met man en duiven.

 

Hoe lang speel jij al zo goed Jos?

Eigenlijk sinds ik met pensioen ging, dat was in 1994. Voordien werkte ik bij de buurtspoorwegen (De Lijn) en had toen gewoon de tijd niet om goed met duiven bezig te zijn.

 

Waarom fond?

Dat had met mijn werk te maken maar zeker ook met Alois van der Plas. Die haalde me over en van hem kreeg ik ook duiven die de afstanden aan konden.

 

Hoe veel duiven heb je nu?

40 Vliegers, alleen doffers op weduwschap, en 10 kweekkoppels.

 

Hmm. 40 Vliegers? Dat verbaast me. Je staat immers bekend als een man van de kleine korf.

Je moet dat in de goede context zien. Ik geef mijn duiven graag voldoende rust en dan is 40 duiven echt niet. Die heb je echt wel nodig als je fond en grote fond speelt en aan alle vluchten mee wil doen zoals ik.

 

Hoe kwam je aan die goede fondduiven?

De basis lijnen zijn die van v d Plas en hok Slots in Lede. Die van Alois waren nog van het v d Hoeksoort (Nederland).

Slots is een verhaal apart. Ik kende die al wat langer en daarom dat hij me belde toen een duif van hem die verloren was gevlogen werd aangemeld in Turnhout. Als ik die op haalde mocht ik hem houden en zou daar zeker geen spijt van krijgen. En dat klopte. Sjonge wat gaf die, gekoppeld met een doffer van "de Wies", goede.

En wat nu zo merkwaardig was?

Zowel doffer als duivin waren geschelpt maar er kwamen ook blauwe jongen uit. Na enkele jaren kwam ik er achter dat de geschelpte uit dat koppel niets waard waren, die kon ik als het ware meteen ruimen, de blauwe vlogen allemaal.

Er was EEN uitzondering. Een geschelpte met witte pen, "den Ezel" noemde ik die was ook een super.

  Wat een krachtpatser Komen je duiven van kortbij ook? En als jonge duif?

Niet echt. Op vitesse beteken ik niets en met jonge duiven kom je me al helemaal niet tegen. Dat hoeft niet aan de duiven te liggen. Ik leg me er gewoon niet op toe. Maar ik geef toe, best mogelijk dat ze te traag zijn en later rijp.

 

Heb je veel ge'nvesteerd in duiven?

Ben je gek. Geld aan duiven gaf ik nooit, behoudens aan bons. Als ik ergens zin in heb durf ik nogal hoog gaan ook. Ik was met bons trouwens niet slecht.

In 2014 won ik zelfs een 2e Nationaal Libourne (1e zonaal) met een duif die ik middels een bon bekomen had van Stan Denisse. Van hem had ik al een prima kweekduivin van 2006. Omdat ik daar zo mee lukte ben ik er meer gaan halen, dat begrijp je ook wel.

 

Je speelt enorm. Komen hier ook veel kopers uit het verre oosten over de vloer?

Nee hoor. In 2012, na het winnen van de 1e prijs Nationaal Montauban, struikelden de Chinezen over elkaars benen. Nu is het rustig. En nu we het toch over 2012  hebben, dat jaar won ik ook de Internationale Gouden Duif competitie Grote Fond.

 

Hoe is de voorbereiding op de fond?

Eind mei, begin juni hebben we Bourges en Limoges. Op elk van die vluchten zet ik ongeveer de helft van mijn duiven. Dan moeten ze gereed zijn voor wat volgt.

Ik koppel 10 april. Dan leer ik ze ook op, want kan dan de duiven makkelijk pakken.

Vervolgens enkele keren Quievrain en Noyon, twee HaFovluchten en dan is het eind mei.

 

Zijn fondduiven uiterlijk anders? Zie jij of duiven verder kunnen?

Van keuren ken ik niets. En of ze verder kunnen zie ik wel op de uitslag.

 

Veel "fondmannen" beweren geen last te hebben van Adeno Coli. Hoe zit dat hier?

Hetzelfde. Mijn duiven kennen dat ook niet.

Hoewel, ik weet wat het is. Je moet weten dat ik ooit met iemand aan samenkweek deed. Dat was een bijzonder "propere" liefhebber die de hokken poetste bij het leven.

De jongen bevielen me maar lang plezier heb ik er niet van gehad. Op een kwade dag lag de ene dood, de dag nadien de andere.

En dat terwijl de eigen jongen niet het minste mankeerden. Vond dat wel frappant.

 

Ben jijzelf dan niet "proper"?

"Proper?" Hmm. De hokken worden hier EEN keer schoongemaakt. Op een heel jaar wel te verstaan en dat is als er andere duiven op komen. Tijdens het seizoen worden bij de weduwnaars alleen de bakken gekuist.

 

Velen blinken op de grote fond uit met Nederlands soort. Jij niet?

Niet van recente datum nee, maar de basisduiven van Alois van der Plas waren wel "Hollanders" en wel van Arie van den Hoek, jouw voorganger in De Duif. Alois en v d H waren goed bevriend.

 

Als er andere duiven op het hok komen wordt gekuist zeg je. Verklaar.

In de winter zijn de hokken hier leeg. Alles zit in voli'res, de vliegers zelfs van begin november tot half maart. Als die terug op de hokken komen kunnen die niet schoon genoeg zijn.

 

Fondspelers zouden ook weinig jongen verliezen. Klopt dat verhaal ook hier?

Zeker. Jongen verliezen? Ik ken dat niet. En dat komt echt niet door veelvuldig opleren hoor. Door mijn longprobleem hang ik een beetje af van mijn zoon. Mijn jongen worden hooguit 2 of 3 keer gelapt vanuit Hoogstraten, dus uit noordelijke richting. Mijn zoon werkt daar, dus daarom. Zelf verspil ik geen tijd en benzine aan opleren. Een enkele keer, als ik toch ergens heen moet neem ik de jongen ook mee. Dat is dan meestal richting Hasselt. Over de snelweg ben je dan al gauw 50 kilometer ver en daar maak ik graag gebruik van. Ook uit de "verkeerde richting" maar dat heeft voor mij geen belang. Na 2 of 3 keer lappen gaan ze met de maatschappij naar Brussel, dan Quievrain (ongeveer 110 km) en vervolgens halve fond. Noyon (ongeveer 210 km) speel ik niet graag. Speel ze liever wat meer van Quievrain.

 

Doe je de duiven ook uren per dag trainen zoals sommige Nederlanders?

Absoluut niet. Aanvankelijk worden ze gedwongen, maar hooguit een kwartier, anders gaan ze ergens anders zitten. Nadien moet het spontaan gaan, maar meer dan een uur moet dat niet zijn. Ook niet voor fondduiven.

Zo voorkomt Jos aanlopen.
Lees je veel over duiven? Op internet bijvoorbeeld?

Ik lees De Duif en mijn vrouw ook. Normaal gaat die na hem gelezen te hebben naar een sportvriend maar ooit gebeurde dat voordat mijn vrouw die ingezien had en toen heeft het er hier wel even gestoven.

Op internet kijk ik alleen naar de meldingen en ik kijk "komkom". Je kan over die Geerts zeggen wat je wilt, hij is er meestal wel als eerste bij als er nieuws is. Die moet goede bronnen hebben.

 

Hoe zit het hier medisch?

Tegen paratyfus worden de duiven in hun leven twee keer ge'nt op advies van mijn dierenarts, dr. Cottenie. Tegen "koppen" wordt niet gekuurd, tegen geel met "gele druppels".

Coccidiose als ze het hebben. Ooit was daar sprake van, ik kuurde en nadien maakte ik een van mijn beste uitslagen ooit. Dat was van die vermaarde Montauban in 2012, te beginnen met de 1e prijs nationaal. Maar of dat door die kuur kwam? Ik zal het nooit weten. Verder gebruik ik sliepzand (geleerd van Staf Martens) en Kefir. Sinds mijn duiven dat krijgen zijn ze veel gezonder. Ik geloof daar in en drink het zelf!  

De duiven krijgen het twee keer per week.

 

Recupereren zou voor fondduiven enorm belangrijk zijn. Hoe zit dat hier?

Ik geef honing. Niet op de dag van thuiskomst, dan moet water zuiver zijn, maar de dag nadien. En dat is in feite al.

TOT DAAR

Op bezoek bij grote kampioenen zie je vaak wel iets dat je bij blijft. Hier was het een lichtjes aan een touw slingerende bloempot in de hoeken van het hok en boven de drinkbak. Jos: "Dat is om onderling paren te voorkomen. Die doen dat liefst in een hoek. Midden in het hok gaan ze niet liggen kroelen want dan vliegt de rest er bovenarms op.

Jos is een optimist en levensgenieter. Geen woord kritiek. Niet over de ligging, over sportgenoten of de KBDB. Elk negativisme is hem vreemd. Er zijn anderen!  En toch ging ook daar niet alles over rozen.

Dit jaar gingen zijn drie beste duiven verloren. Twee van de vluchten en een van de roofvogel. Jos zei het ter kennisgeving. Alsof hij wilde zeggen: "Ik laat daar geen dag van mijn leven door vergallen. Met chagrijnig zijn krijg ik ze toch niet terug." Toen ik weg ging haastten zowel Jos als vrouw Maria zich naar de woonkamer. Er was veldrijden op tv.

Belgi' is het enige land ter wereld waar veldrijden interesse wekt.

Zoals Belgi' ook het duivenland bij uitstek is/was.

Hoe lang nog? Aan mensen als goedlachse Jos zal het niet liggen. Hij geniet van duivensport en draagt die positief uit. Zo zouden er meer moeten zijn.

' Ad Schaerlaeckens