Ga direct naar de inhoud.

In deze tijd 14

Hebben velen hun duiven gekoppeld of gaan dat heel gauw doen. Zeker in Belgi' omdat het jonge duivenseizoen er ongeveer TWEE maanden eerder begint dan in

Nederland. Hoewel toegegeven, bij velen gaat het tegenwoordig niet zo zeer om jongen te hebben die straks zo oud en rijp mogelijk zijn.

Tegenwoordig hechten de meeste meer waarde aan de tweede ronde, die zou kwalitatief beter zijn en ook meer geschikt voor de "Nationaals".

En wat kweken betreft lijkt de een wat handiger dan de ander. Ik herinner me nog dat ik verleden jaar rond deze tijd bij G v d Wouwer was. De duiven waren drie dagen gekoppeld en alles zat al rustig in de bak. Alsof ze niet anders gewend waren.

Tegelijkertijd jammerde een streekgenoot over vechten en niet willen paren. Vlot paren kenmerkt de betere liefhebbers.

 

WAAR

Zulke betere liefhebbers, of zeg maar grote kampioenen, zijn zeker vader en zoon Boeckx. Verleden jaar stelde Daniel voor om aan samenkweek te doen omdat dat in 2001 goed was uitgevallen. Hij had er drie uitmuntende duivinnen voor zitten.

Uiteraard had ik er oren naar. Ik met twee doffers die al goede gegeven hadden naar Turnhout en nog een doffer van Leo Heremans. Een zoon uit diens bekende "Power" (zoon "Olympiade" x Kampioentje, dus halfbroer Jan),

De moeder kwam uit zoon Olympiade x opnieuw "Kampioentje", dus een half zuster "Jan". Dat beloofde.

Aan samenkweek doen is ook een kwestie van vertrouwen dus vroeg Daniel niet naar de afstamming, wel wilde hij uitdrukkelijk weten waar de duiven normaal een broedbak hadden.

Boven? Onder? Links? Rechts?

Rekening houden met de plaats op het hok het jaar voordien?

Inderdaad niet onbelangrijk als je gaat koppelen. Het doet de kweek vlotter verlopen en bespaart je een hoop chagrijn.  

 

LICHTEN

Een van de zeer weinige dingen waarvan ik spijt heb dat ik ze ooit schreef is dat

"lichten" voor winterkweek geen noodzaak is. De duiven zouden toch wel paren en met eieren komen, alleen enkele dagen later, zo schreef ik.

Dat was nadat ik die eens bijeen gezet had zonder te lichten en alles naar wens verliep. Maar de duiven moeten toen echt super vorm hebben gehad. Nadien nog enkele keren geprobeerd maar dat was geen succes.

Hoe belangrijk "lichten" is voor de "hormonenhuishouding" weten kippenhouders best.

Tenminste als de bedoeling is dat kippen eieren leggen.

Lichten moet dus. Niet aan twijfelen.

 

DOFFERS

Sommigen hebben de kwekers in het najaar op schabjes. Voor rust en een betere rui. Zulke duiven kan je niet meteen paren, zeker geen "nieuwelingen".

Die moeten eerst een eigen bak hebben en goed bakvast zijn. Als zowel doffer als duivin moeten wennen aan een nieuwe bak levert dat alleen maar problemen op.

Best haal je alle schabjes van het hok als je wil dat doffers een eigen bak innemen.

Wat velen doen is "voorparen". Zeker niet verkeerd. Als er koppels zijn die het absoluut niet in elkaar gezien hebben kan je die alsnog wisselen.

Een partner opdringen lijkt me verkeerd.

Niet alleen vanwege het extra werk of zelfs koppijn maar mogelijk zijn jongen uit gedwongen koppelingen ook minder waard vanwege geen affiniteit, zoals dat heet. Daarover een andere keer.

  Ze zijn er klaar voor. Pas 3 a 4 dagen na koppelen plaatsen.  EN VERDER

Duivinnen liefst "s avonds bij de doffer laten, eerst halfbak en later beurtelings los laten is wat iedereen doet.

Het kan ook enkele koppels tegelijk zijn. Maar dan niet die naast elkaar huizen, dat is genoegzaam bekend. Wel houd ik de koppels vrij lang opgesloten. Dat heeft alleen maar voordelen. Wel goed te weten dat "opgesloten zijn" iets is waar duiven tegen kunnen maar' dat moeten ze wel leren!

 

KNIJPRING

Ik doe beide partners altijd eenzelfde kleur knijpring om.

Ook omdat ik bijna alleen blauwe heb die nog veel op elkaar lijken ook.

De Stonne, ik schreef dat ooit, heeft het nog beter voor elkaar. Zijn kwekers hebben ook een gekleurde knijpring om maar die zijn tevens genummerd.

Zoals zijn broedbakken.

Dus als je bij hem een doffer ziet met een "3" op de knijpring en ook een duivin met dat nummer dan horen die in "bak 3".

In "bak 7" huist een koppel waarvan zowel doffer als duivin een knijpring om hebben dat met een "7" genummerd is.

 

SCHOTELS

Ik geef de duiven pas twee dagen na het koppelen een schotel.

Die heb ik overigens in soorten, twee die niet deugen, die zijn nog van heel vroeger (ik gooi niets weg) en goede schotels. Dat zijn er met rechtopstaande "wand".

De duiven krijgen eerst de schotel die niet deugt. Die kunnen ze naar believen enkele dagen smerig maken, want dat gebeurt, en dan worden ze vervangen door de betere schotels. Die zijn, ik heb ooit uit gelegd hoe, gewikkeld in een krant.

Bespaart me dure tabaksstelen, gebroken eieren en wassen van schotels.

Nestvulsel heb ik dus niet nodig en gebruik ik nooit, behalve bij de eerste kweekronde! Dat komt, een dag of vier na het samen zetten van de koppels,

op het hok. Bedoeling is dat duiven vaak heen en weer hun bak in vliegen.

  Alleen de middelste schotel is goed. In de andere gaat het nestmateriaal makkelijk schuiven en dat moet je zeker niet hebben als daar eieren in liggen. NOG WAT DETAILS

- Heb je voedsterduiven om eieren onder te leggen dan paar je die best wat later. Twee dagen of zo. Je kan eventueel eerder gelegde eieren van kwekers immers zeker een week goed houden.

- Nogal wat spelers voeren kwekers meerdere keren per dag. Ze zouden dan beter azen, maar noodzaak is dat niet. Zelfs volle bak kan. Vraag het W de Br.

- Spuitende jongen in het nest? Dat kan: Ik ben daarop voorbereid en heb Belgasol (de Weerd) in huis. Dat werkt spectaculair.

- Bij Albert Marcelis zag ik ooit hoe jong hij diens piepers speende. 23 Dagen oud of zelfs dat niet eens. Vroeg spenen lijkt alleen maar voordelen te hebben. Je ontziet de ouders en de zwakkelingen vallen al gauw door de mand.  Zulke niet bijvoeren zoals sommigen doen maar weg er mee!

- Meteen verduisteren na het spenen hoeft bij echte winterjongen niet.

Je mag wachten tot half maart.

 

EN DIE SAMENKWEEK?

Charel en Daniel hebben een heel goed jong overgehouden aan de samenkweek en wij een duifje dat de 1e won in ZAV.

En de jongen van die "befaamde" Heremans doffer? Die "inteelt Jan?" Die bleken niets waard en dat lag zeker niet aan de duivin. Lange tijd was die "Inteelt Jan" mijn favoriet en dat alleen vanwege de afstamming.

Maar helaas. Omdat de tragiek van zelfs de allergrootste kampioen is dat die meer slechte kweekt dan goede. Zelfs al heet zo"n kampioen L. H.  Zo zit dat

 

 

' Ad Schaerlaeckens