Ga direct naar de inhoud.

Belgisch roer moet om

Alarmerend hoe snel het liefhebbersbestand aan het afkalven is.

Neem nu het plaatsje Best bij Eindhoven. Eens waren er 3 flinke clubs. Nu nog amper 5 liefhebbers. Een beeld dat we helaas overal zien.  

Het zal wel voor een deel te maken hebben met de tijdsgeest (ook het houden van kleine vogels heeft veel aan populariteit ingeboet), maar toch.

Duivensport kan zich verwijten dat die niet mee ging.

Te veel liefhebbers hebben nog altijd veel lol in duivensport om zo in sneltreinvaart achteruit te hollen. In mijn club stierven in 2013 drie leden. En dan heb je er inderdaad drie minder want er komt geen hond bij.

Dre overleed op de vrijdag voor Orleans. Donderdag had hij Johan gevraagd toch nog een duifje in te zetten. Dre was dus duidelijk liefhebber tot de laatste snik.

Of' hoeveel je van duivensport kan houden.

 

ZATERDAG EN COMPAGNON

Het "gebonden zijn aan" is een negatieve factor, dat is bekend.

Maar het gezinsleven hoeft niet zo zeer in het gedrang te komen.

Daar kan je om te beginnen iets aan doen door alleen op zaterdag te vliegen.

Ik weet het, voor sommigen een probleem, maar toch.

In Nederland waren aanvankelijk ook hevige protesten maar nu is iedereen blij met EEN duivendag per week.

Ook zouden compagnonschappen, ik schreef dat eerder, moeten worden aangemoedigd. Mensen die zo gelukkig zijn dat ook de zoon, de vader of de buurman interesse kregen zijn vrijer. Ze kunnen taken verdelen, er gemakkelijker eens van tussen. Als alles op de schouders van een man komt kan duivensport simpelweg een te grote belasting worden.

 

HERSTRUCTUREREN

Verder geen mens (buiten Belgi') die begrijpt waarom men zo nodig twee vitessevluchten op een dag moet hebben zoals in Antwerpen.

Vroeger, toen we nog met 70.000 of meer waren kon dat. Maar vroeger is vroeger en die liefhebbers komen nooit meer terug. De realiteit is nu veel negatieve energie van liefhebbers en "werkers" en een versnippering die zelfvernietigend is.

120 Jaarlingen op Quievrain en 90 Oude? 130 Jaarlingen op Noyon en 80 Oude?

Dat zijn 4 prijskampjes van 4 keer niks.

EEN prijskamp zou toch veel aantrekkelijker zijn.

Jaarlingen vliegen sinds mensenheugenis apart om die te beschermen tegen de oude. Zoals eerder de duivinnen. Maar tijden veranderden dus. Nu vraag je je soms af wie de oude beschermt tegen de jaarlingen.

En al helemaal tegen de jaarling duivinnen.

Toch gaan we niet mee en kiezen voor de makkelijkste weg: Alles houden zoals het was. Rekening volgt.

 

GEMAK DIENEN

Verder lijkt het soms alsof men de liefhebbers het leven zuur wil maken. Neem nu die extra gummi ring op bij nationale vluchten.

Dat dient toch nergens meer toe. Is in Nederland al lang van de baan.

Ook het melden na een vlucht mist elke zin. En ook dat hoeft in Nederland niet meer. Zo is er die oude man die er helemaal alleen voor stond en door dat verplicht en zinloos melden de teleurstelling van zijn leven kreeg. En dat had niet gehoeven.

De man kreeg een zeer vroege duif, had geen gsm om te melden, moest naar binnen, kon moeilijk verbinding krijgen, ook vanwege de zenuwen misschien en toen de duif was aangemeld trof hij nog twee duiven op het hok.

Hij is het nog niet vergroeid.

Op zaterdag middag klokken binnen brengen van een halve fondvlucht en "s avonds weer terug naar het lokaal om in te manden voor een snelheidsvlucht is nog zo iets.

Gelukkig worden sommigen verstandiger. Zoal in Sint Job. Dat wordt gecombineerd.

 

TWEE UITSLAGEN

Wat ook geen hond snapt (of het moet een duivenmelker zijn) is dat deze sport het toe laat dat de een met 3 duifjes speelt en de ander met 100.

Dat er geen enkele regel is die iemand belet om zelfs 500 duiven te spelen.

Hebben onze beleidsmensen enig benul van de frustraties van die "kleinere".

En die wordt in de pers dan ook nog eens genegeerd omdat velen geen uitslagen kunnen lezen. Ze beseffen gewoon niet dat 4 prijzen van 5 duiven oneindig veel beter is dan 30 prijzen van 75. Of ze zijn van slechte wil.

Het zijn immers veelal de massa inkorvers die media aandacht krijgen.

Van mij mogen mensen met 200 duiven spelen maar' Ben voor twee uitslagen.

- Een offici'le, waarbij, ik noem maar iets, slechts 30 duiven prijs kunnen winnen.

Zo ver als van Oeckel, alleen de 10 eg, wil ik niet gaan.

- En een schaduwuitslag voor alle duiven maar die komt alleen online. De commerciele hokken kunnen die dan nog uit printen.

In Sint Job heeft men een dubbeling voor alleen de 4 eerstgetekende.

De ECHT groten hoeven daar, zo is gebleken, niet bang voor te zijn. Overigens vind ik het interessant maar geen echt succes.

 

KIEZEN

Duivensport is een spel van wisselende kansen. Dat weten we. Vanwege verschillend weer liggen de kansen bijna wekelijks anders.

Maar niet voor iedereen. Er zijn er die bijna elke vlucht goed liggen. Dat zijn de mannen die zorgvuldig het weer bestuderen en daar gaan spelen waar dat voor hen het gunstigst is.

Ik heb niets te zeggen, als dat wel zo was zou dat zijn: Verbieden die handel. Waar je een keer inmandt blijf je inmanden. Voor de rest van het seizoen.  

 

EVEN

Even dacht ik aan een frisse wind met die nieuwe opzet van Nationale concoursen.

Het is zeker geen fiasco geworden, maar het kon nog veel beter. Waarom van elke zone niet zo snel mogelijk de uitslag op teletekst?

Het succes van de zogenaamde NPO vluchten in Nederland is bekend. Daar komen van 10 afdelingen, met soms een deelname van 15.000 duiven of meer, dezelfde avond al de 10 eerste prijswinnaars op teletekst op een nationaal tv station.

De snelheden tot op de centimeter precies.

Waarom zou dat hier niet kunnen?

Ik vind trouwens sowieso dat we ons in moeten spannen voor meer aandacht in de geschreven pers en de media in het algemeen.

Desnoods moet het maar geld kosten. Dan weten we tenminste wat met de 3% gebeurt die verkopers moeten afdragen. Dat zal toch niet helemaal opgaan aan verloren processen hoop ik?

 

GEEN KEUS

Natuurlijk hoeft het allemaal niet zo te zijn of gaan zoals ik voorstel.

Als er maar IETS gebeurt. Nu denk je als nuchter mens onwillekeurig dat men te lui, te moe of te dom is om mee te gaan en zich aan te passen aan veranderingen. Maar een keus is er niet.

Duivensport MOET dringend in een aangepast, lees moderner jasje.

Duivensport is nog te mooi voor folklore. Ook in de bakermat van weleer.