Ga direct naar de inhoud.

Eieren en nog wat

Eieren en jongen

Zonder ei geen jonge duif en zonder jonge duif geen toekomstige kampioen. Probleem voor ons allemaal (!) is dat je zoveel jonge duiven moet kweken om zo’n  ‘toekomstige kampioen’ op je hok te krijgen.
Want laten we de werkelijkheid onder ogen zien. Supers kweken is als een loterij: Hoe meer loten hoe meer kansen.
Uiteraard kweek je best uit duiven die wat bewezen hebben, prestatie duiven dus, al wordt soms anders beweerd. En best verander je de koppels ook geregeld. Daarvoor zijn voedsterduiven handig. Die kunnen ook dienen om eieren die je ergens aan schafte onder te leggen.  

SCRIJVERSPROBLEEM
Veel oude koek, ik weet het. Een probleem waarin veel  ‘stukjesschrijvers’ zich zullen herkennen. Want wekelijks met iets uitpakken dat voor elke lezer nieuw is? Amper te doen. Komt bij dat lezers zo divers zijn. Wat voor de een ‘oude koek’ is, dus vanzelfsprekend, kan voor anderen een openbaring zijn. Ik denk daarbij aan die beginner. Die had weliswaar over trichomoniase gehoord, maar had geen benul wat dat was. Ervaren liefhebbers moeten, wat voor hen 'oude koek' is, soms maar voor lief nemen. ‘Zonder krabbers geen kampioenen.’ En ‘kampioen’ kan je alleen maar blijven als de krabbers niet afhaken.  

TIJDSVERSCHIL
Als je eieren wil verleggen is een dag verschil in legdatum geen probleem, twee dagen kan nog, meer wordt delicaat.  
Sommigen durven eieren verleggen die drie dagen te vroeg uit komen. Het lijkt me verre van ideaal. De kropmelk is onvoldoende ontwikkeld, de jongen krijgen een waterachtighe substantie geaasd en ik kan me amper voorstellen dat ze daar niet van weten.
Want, het moge bekend zijn; de kwaliteit van het voedsel is bij mens en dier vooral in de eerste levensdagen belangrijk.
Komen jongen twee dagen te laat uit dan zullen de meeste ouderduiven nog wel broeden (de ene duif is de andere niet) maar dan gaan die maar een beperkt aantal dagen pap krijgen. Kan evenmin goed zijn.  
Overigens mag je twijfels hebben bij de kwaliteit van duiven die snel van de eieren lopen. Zie liever dat die het nest niet snel in de steek laten als ze het, om wat voor reden ook, even zonder partner moeten stellen.

BELANGRIJK
Het makkelijkst is als voedsterduiven later leggen dan de duiven waarvan je jongen wil. Als je eieren meteen na de leg weg neemt kan je die tot een week goed houden.   
Aldus kan je er voor zorgen dat die op het juiste moment uit komen. Niet als die 17 dagen oud zijn, maar na zeventien dagen broeden.
'Duivenpap' bevat veel vet, proteïne en ander hoogwaardig voedsel. Na 17 dagen broeden heeft die pap de hoogste kwaliteit. Jongen die te kort pap krijgen, of te weinig of kwaliteitsarm doe je te kort.  

BEWAREN
De beste temperatuur om weg genomen verse eieren te bewaren zou zijn een graad of 12 tot 15n. Voor de een zal dat in een hal zijn, voor de ander in de garage of bij keuken. In ieder geval oppassen voor te warm. Dus ook in warme zomers. Je zou de eerste niet zijn die piepgeluidjes hoort in de vuilnisbak of de mesthoop dagen nadat ze daarin eieren wierpen.
Ook de eieren niet ‘op hun kop’ leggen, maar plat, zoals ze in het nest liggen. Om te voorkomen dat de kiem zich vast zet moet je ze regelmatig keren..  

KUNSTEIEREN
Voor eieren die je in het nest legt met de hoop dat ze aangenomen worden kan je best echte eieren nemen, liefst wat opgewarmd. Holle plastic kunsteitjes zijn veel te licht, daarmee laten veel duiven zich niet foppen. Die zijn wel bruikbaar als je ze opvult met bijvoorbeeld zand.  

'MERKEN' EN ‘HERSTELLEN’
Als je eieren wilt ‘merken’ gebruik je best geen ballpoint of potlood. Het best zijn die kleurstiften die veel kleine kinderen tegenwoordig hebben.  Ze schrijven lekker dun en de inkt vervaagt niet.
Die dik schrijvende stinkende stiften zijn niet goed. Laat je de punt te lang op het ei rusten dan kan de inkt door de eischaal dringen en het jong als het ware vergiftigen.
Eieren waarvan de schaal beschadigd is zijn vaak te redden als de schade beperkt blijft tot de schaal. Kaarsvet en nagellak worden gebruikt bij gebutste eieren maar het best zou zijn het beschadigde deel af te dekken met een stukje schaal van een ander ei. Uiteraard van dezelfde vorm en zo klein mogelijk. Het ei moet immers poreus blijven.

‘SCHOUWEN'
Of een ei bevrucht is zie je al na vier dagen door het tegen fel licht te houden. Als je een soort spin ziet zit je goed.
Je kunt zelfs al een dag eerder zien of eieren bevrucht zijn met behulp van je mobiele telefoon. Leg die plat en op het ‘lampje’ het ei. Het zal je verbazen hoe helder je de inhoud zal zien.   

KLAK
Door ervaring ben ik in alles veel makkelijker geworden. Vroeger rolde ik eieren in watten of toilet papier zodat ze niet te snel koud werden. Later ontdekte ik dat die veel kunnen hebben, ongeacht hoe oud ze zijn.
Het best leg je ze in graan, dan raken ze elkaar niet zo makkelijk. Ook de bekende eierdoosjes zijn geschikt. Als het niet te koud is kan je er een tot wel twee uur mee rijden zonder extra maatregelen om ze warm te houden.
Klak liet zijn nestduiven twee maal daags een uur verplicht trainen, ook bij koud voorjaarsweer. Hij kwam met een stok op het hok, hoe hij het voor elkaar kreeg weet ik niet, maar twee keer op de bodem tikken was genoeg om ze van de nesten te doen vliegen. Vervolgens werden ze een uur buiten gehouden met een vlag. De eieren waren koud als de duiven er terug op gingen zitten, maar dat leverde nooit problemen op.

VERVOER 
Eieren zouden minstens een week oud moeten zijn om te vervoeren. Theorie (!) want hoeft echt niet hoor. Verleden jaar kwam een Deen hier eieren halen. Dat was op een ongelukkig tijdstip, zo vreesde hij en ook ik een beetje. De eieren waren kakel vers, een tot vijf dagen bebroed, en slechter kon niet. Tenminste zo luidt de theorie. In Denemarken kwamen ze bijna allemaal uit. Wel werden ze vervoerd in duivenvoer dat lichtjes was opgewarmd in de magnetron (microgolf).

TOT SLOT
Zonnige dagen en nachten kunnen voor grote temperatuur verschillen zorgen in deze tijd van het jaar. Duiven gaan soms niet meer op jongen zitten van een dag of zes  met als gevolg dat ze zodanig afkoelen dat ze koud en stijf worden en dood lijken. Ruim ze niet te snel op. Hangt het kopje niet helemaal omlaag dan zijn zulke jongen vaak te redden door ze onder een ander koppel te leggen.